Schuren

Bookmark and Share

Voordat er begonnen wordt met verven is het belangrijk dat de ondergrond schoon en glad is. Het doel van het schuren van oppervlaktes is om een gladder oppervlak te krijgen als voorbereiding voor het verfen en/of lakken, een wat gladder oppervlak ruwer te maken voor verlijming, of juist om oude verflagen van de oppervlakte te verwijderen.

De bekendste schuurhulpmiddelen zijn schuurpapier, schuurgel en schuursponsjes, waarvan de eerste waarschijnlijk de meest bekende is. Er zijn verschillende soorten schuurpapier en kunnen voor zowel het opruwen als het gladmaken van de oppervlakte worden gebruikt. Schuurgel daarentegen wordt voornamelijk gebruikt voor het ruwer maken van geschilderd hout. Ten slotte zijn er nog de schuursponsjes die worden gebruikt voor het zachtere werk; het opschuren van bestaand verfwerk voor het aanbrengen van een laatste verflaag.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat de stof die tijdens het schuren vrijkomt ongezond is om in te ademen. Een stofkapje voor de mond en neus tijdens het schuren wordt daarom ook aan teraden. Daarnaast is het verstandig om watervast schuurpapier te gebruiken en de ondergrond ietwat vochtig / nat te maken. Schuurstof en verfschilfers dienen vervolgens bij het KCA te worden gezet, zeker wanneer niet bekend is uit welke materialen oude verflagen bestaan.