Verf en milieu

Bookmark and Share

Lakverven zijn in principe beschikbaar op water- en terpentinebasis. Voor uw gezondheid en het milieu is het het beste om verf  met een waterbasis te kiezen. Wanneer u niet weet welke verf het beste is voor het milieu en voor u, kunt u kijken of een verf voldoet aan het milieurkeurmerk. Dit keurmerk wordt alleen toegewezen aan verfproducten die zijn opgebouwd uit een maximale hoeveelheid oplosmiddelen en andere schadelijke stoffen en heeft als doel om de belasting van producten op het milieu te verminderen.

Het is dus altijd verstandig om het etiket of de verfbus te controleren op extra informatie over het product. Voldoet de verf aan het milieumerk en wat zijn de hoeveelheden vluchtige organische stoffen die de verf verwacht. Deze stoffen kunnen de nodige milieuproblemen ook problemen opleveren voor de gezondheid. En te grote ingeademde hoeveelheid vluchtige organische stoffen kunnen duizeligheid en een dronken gevoel veroorzaken. In het ergste geval, in het geval van langdurige blootstelling en inademing van de stoffen, zou zelfs het zenuwstelsel kunnen worden aangetast.

Let op dat u natte verfresten, alsmede verdunners, terpentine en kwastenreiniger bij het KCA (Klein Chemisch Afval) zet. Deze verfproducten dienen dus apart te worden ingeleverd! Wanneer de verf daarentegen is opgedroogd, dan kan dit wel bij het gewone huishoudelijke afval worden gezet. Onder droge verfresten worden onder andere uitgedroogde kwasten, lege verfblikken en verfbladders gezien. Wanneer de verfresten dus niet droog zijn dienen deze bij het KCA worden gezet.