Welke verf

Bookmark and Share
Er zijn vele verschillende soorten verf op de markt. De ene soort is vooral geschikt voor het houtwerk buiten, terwijl andere soorten juist voor in de woning het meest geschikt zijn. Verf bestaat in principe uit een viertal onderdelen: bindmiddel, pigmenten, verdunning en vulmiddelen. Vooral het gebruikte bindmiddel is van groot belang bij het verven. Het bindmiddel bepaalt namelijk de hechting, slijtvastheid, hardheid, glans en kleurbehoud van een verf.
 
Een trap is, evenals een houten vloer, een veelvuldig gebruikt onderdeel van het huis. De keuze voor de juiste soort verf leveren over het algemeen een mooier eindresultaat op en geven de trap tevens een langere levensduur. Op het etiket van de bus staat meestal wel aangegeven voor welke toepassing(en) de verf het beste geschikt is.
 
Vanwege de verhoogde kans op slijtage is verstandig om voor de trap verf te gebruiken die een hardere laag geeft. Het gebruik van een 2-component vloercoating wordt hier dan ook aangeraden. 2-component vloercoating bestaat uit de basiscoating en een verharder. Een 1-component vloercoating daarentegen bestaat enkel uit de basiscoating. Dus zonder een verharder. Een alternatief voor de 2-component vloercoating is de gewone acrylverf in combinatie met een transparante parketlaag. Wanneer je gebruik maakt van gewone acrylverf, let er dan wel op dat deze speciale kwasten/rollers vergen en dat u eerst een laaag grondverf dient aan te brengen voor een betere hechting.
 
Bij de aanschaf van verf wordt er tevens vaak naar de prijs van het verfproduct gekeken. Dit is echter niet de beste manier. Bij het vergelijken van verf dient er vooral te worden gelet op het aantal vierkante meters dat wordt gedekt door de inhoud. Zo kan het zijn dat een duurdere verf met minder inhoud toch meer vierkante meters dekt.
 
Hieronder een overzicht van verfsoorten en termen:

Alkhydverf Traditionele oplosrijke verf
High sold alkydverf Minder oplosmidden, meer bindmiddel, meer vulstoffen dan traditionele alkhydverf
Acrylverf Waterverdunbareverf – Bevat water als oplosmiddel
Hybrideverf Mengsel van acrylaathars en alkydhars als bindmiddel verdeeld in water
Grondverf Zorgt voor een goede hechting van de verflaag.
Natuurverf Verf gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Lijnolie of natuurhars fungeren als bindmiddel, het oplosmiddel  is op waterbasis of op basis van natuurlijke producten.